Annonce:
E-mail
Adgangskode
Forkert e-mail eller adgangskode

Glemt adgangskode?
Favorit søgninger

Sådan opbygger du et netværk


af Ali E. Cevik, Jobview - 21/12/2010


Man snakker ofte om betydningen af netværk, når der søges job, men hvordan bruger og udvikler man det rent praktisk? Her kan du læse en grundig gennemgang af hvordan du opbygger et stærkt netværk.

Gå systematisk til værks
Forudsætningen for effektiv bearbejdning af det ”skjulte” arbejdsmarked er en systematisk opbygning af dit kontaktnet. Det vil sige, at du skal have kortlagt alle de personer, som kan være dig til hjælp i dine bestræbelser på at få nyt job.

Det er vigtigt, at du i første omgang ikke er for kritisk, for det er aldrig til at vide, hvem en – måske i jobsammenhæng uinteressant – person har kontakt til i sit netværk.

Næsten alle mennesker har en naturlig berøringsflade, som kan danne grundlag for netværksarbejdet. Hvis ikke, er der kun én vej, nemlig ved egen hjælp at finde frem til relevante kontaktpersoner i de respektive virksomheder.

Start med en kontaktliste
Du skal som udgangspunkt udarbejde en kontaktliste over mindst 40 mennesker du kan huske.

Vær ikke restriktiv. Du kan altid sortere senere. I første omgang behøver det altså ikke at være mennesker inden for præcist dit arbejdsområde, men tænk alligevel over, om du kender nogen, som måske kunne tænkes at kende til beslutningstagere inden for dit felt.

Tøm din telefonliste og adressebog. Tænk efter om du har alle med. Forretningsforbindelser, kunder, leverandører, nuværende og tidligere kolleger og chefer, studie- eller lege-kammerater, kursusdeltagere, lærere, din tandlæge, frisør, revisor, advokat, familie, venner, naboer, osv. Måske vil det være en fordel for dig at tegne dit netværk for at sikre, at du kommer ud i alle hjørner.

Vælg herefter de personer ud, som du umiddelbart tror kan hjælpe dig bedst, og skriv hver enkelt op på et kontaktskema.

Notér de øvrige oplysninger på kontaktskemaet, foretag evt. research, og kontakt dem så én for én og aftal et kort møde. Efterhånden som dit kontaktnet udvides, og du når ud til personer, som du ikke kender, kræver den første henvendelse lidt mere forberedelse og research (f.eks. via internettet). Kontakten er da mere formel, men principperne er stadig de samme. Herom senere.

Bed om et godt råd, ikke et job
Det er vigtigt at slå fast, at man i kontaktarbejdet aldrig spørger nogen, om de kan ”skaffe et job”. Selv ikke dine bedste venner vil bryde sig om, at du stiller dem dette spørgsmål. Du gør det pinligt for dem af mange forskellige årsager, og de begynder måske at finde gode grunde til ikke lige at møde dig p.t.

De får lidt dårlig samvittighed over ikke at gøre så meget for dig, som de tror, du forventer, og de har som regel nok at se til i deres egen dagligdag. De glæder sig naturligvis sammen med dig, når du har fundet et job, og det bliver lettere at mødes igen.

Du skal i stedet for at spørge dem om job bede om gode råd. Det er en opgave, der er overkommelig, og som de fleste endda vil være glade for at løse. Samtidig viser det dem, at du har så meget respekt for deres indsigt og viden, at de kan få lov til at rådgive dig. Faktisk giver du mange en følelse af tilfredshed ved at bede om råd.

Specielt når du ikke kender kontakten
Når du ringer op til personer, som du kender, så fortæl kort om din situation og sig, at du gerne vil aftale et møde med dem af ca. en halv times varighed. Forklar, at du er ved at undersøge dine jobmuligheder, og derfor har brug for nogle gode råd, som du mener, de kan hjælpe dig med. Lad dem endelig forstå, at du ikke har tænkt, at de skal skaffe dig et job, men blot hjælpe dig med forslag, ideer og oplysninger og eventuelt anbefale, hvem du ellers kunne tage kontakt til. På den måde bliver situationen ”problemfri”, og de ved, at du kun vil bede om råd.

Ved de mere formelle henvendelser er det vigtigt ikke at nævne ”kontakter” i telefonen, da disse kontaktpersoner nødvendigvis må kende dig lidt bedre, inden de har lyst til at betro dig oplysninger om personer i deres netværk.

Og dørene åbner sig
Dette er ideen i netværksarbejdet. For hver gang du har et møde med en person, skal din personlige målsætning være, at vedkommende kan anbefale dig at kontakte mindst tre personer, som vil være relevante for dig i forhold til dine jobønsker (jobprofil).

Således vokser dit netværk, og på et eller andet tidspunkt opstår jobmuligheden. Enten fordi du netop var på ”det rigtige sted” på ”det rigtige tidspunkt”, har været et sted, hvor behovet senere opstår, eller fordi du får kontakt til en person, som har hørt om en konkret jobmulighed et andet sted.

Men husk forudsætningen for et vellykket netværksarbejde:

Spørg aldrig om et job – spørg om gode råd!Læs mere: http://www.jobview.dk/nyheder/netvaerk.htmlDel denne artikel
Jobview
Nørregade 71, 1th
DK-5000 Odense C
+45 71 99 75 80
mail@jobview.dk
CVR: 25993888
Hvad er Jobview?
Jobview er en interaktiv jobportal, der tilbyder en hel ny tilgang til rekruttering og det at søge job. Virksomheder kan indrykke jobannoncer og jobsøgere kan oprette et CV og en jobagent, herunder Video CV. Har du allerede et CV på Jobnet.dk eller LinkedIn kan du hente det ind efter oprettelse. På jobview kan du søge job eller medarbejdere inden for alle fagområder, jobkategorier, jobtyper og lokationer fra et enkelt intelligent søgefelt.
Unikke features:
  • Hent dit CV fra Jobnet eller LinkedIn
  • Søg job på kortet via Google Maps
  • Optag eller link til Video CV
  • Online jobsamtaler via webcam
  • Se job i nærheden med Job App